Kutatás 1. éve

A kutatási tevékenységet 2018. márciusában kezdtük meg. A tevékenységet 8 fő kutatóval végezzük.

A kutatás első hónapjaiban irodalomkutatást folytattunk a hasonló hazai és nemzetközi vizsgálatok tárgyában. A kutatási területünkkel teljesen azonos szemléletű projektet nem találtunk, ugyanakkor ausztrál kutatók laboratóriumban illetve kisüzemi (tartályos) kísérleteket folytattak már le vörösiszap széndioxidos semlegesítésére. Kazettán belüli, in situ állapotú kísérletekről nem találtunk irodalmat, azaz feltételezhető, hogy ilyet még nem végeztek.

A kutatási projektben a VIII-as, X-es és VII-es számú kazettákban vizsgáljuk a korábban lehelyezett vörösiszap hulladék széndioxid felvevő képességét. Az eltelt évben a VIII-as kazetta mintegy 37 hektáros területén próbafeltárásokkal jelöltük ki a kútcsoport optimális helyét. Mivel a tározótéren mindenhol van termőréteg a kazetta tetején, így azt le kellett tisztítani. A korábbi, rekultivációs célú bezárások során szürkepernyét (erőművi salak) használtak, mely páncélszerűen, átlagban 30-50 cm vastagságban elterülve van az érintett kazettákon közvetlenül a vörösiszap hulladéktest felett. Ennek a pernyepáncélnak az áttörése a legnagyobb kihívás és feladat, mivel szinte beton keménységűre van megszilárdulva, az alatta lévő hulladék azonban még tixotróp, erőhatásra megfolyik, erőgéppel nem járható.

A projekt megkezdésének előfeltétele a vörösiszap minták megléte. A hulladék réteget védő pernyepáncélt erőgépekkel mintegy 15 helyen feltörtük, mélységi mintavételezést végeztünk a hulladék nedvességtartalmának és kémhatásának megállapítására.A mintavétel a két kazettán több mintavételi helyszínen történt. A hulladék a szakirodalmi adatokkal egyezően mintegy 40 %-os nedvességet és 12,5-13,0 pH-t mutatott, területi eltéréssel.

A konzorciumi partnereknek ez a minta-lúgosság (és szabad nátrontartalom) a vörösiszap kísérleti feldolgozhatóságát – egyes projektek, mint pl. a savas hulladékokkal való keverése kivételével - akadályozza. A projekt keretében a bányászati hulladék nagytömegű, in situ állapotban való semlegesítése a fő cél, azonban a konzorciumi partnerek kutatásának azonnali megkezdése kismennyiségű, de már semlegesített hulladék előállítását igényelte.  

FurgonRent - 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!