Kezdetek

GEOVOL Tömegáru Fuvarozó és Földmunkavégző Kft konzorciumi társaival együtt, a GINOP - 2. 2. 1 – 15 – 2017 – 00106 számú projekt keretében "Ritkaföldfémek kinyerése és másodlagos nyersanyagok előállítása a vörösiszap komplex hasznosítása keretében megnevezésű projektben vesz részt.

Társaságunknak a projekten belül alapvető feladata, hogy a vörösiszap hulladék alapanyagot lúgcsökkentéssel – a projekt többi résztvevők kísérleti igényeihez alkalmazkodva - előkészítse. A lúgsemlegesítési kísérleti fejlesztés helyszíne az Ajka - Kolontár VIII-as, VII-es és X-es számú vörösiszap kazetták.

A lúgsemlegesítés (pH csökkentés) a kazettákban környezetbarát széndioxidos eljárással történik,besajtolásos módszerrel. Ezen kísérleti fázisban CO2 gázt és/vagy oldott széndioxid gázt tartalmazó folyadékot juttatunk a kazetta kísérletre kiválasztott mélységi részeibe. A projekt során a beadagoló rendszerhez közeli monitoring kutakkal vizsgáljuk a semlegesítő anyag mélységi térbeli terjedését, semlegesítési eredményességét, illetve adatgyűjtést végzünk a kazetták csurgalékvíz árkaiból is. A X-es számú kazettán a felületek semlegesítését vizsgáljuk speciális lándzsás kutatótartály segítségével, szintén széndioxid felhasználásával.

A kísérleti terület lúgosság csökkenésének elérése után Társaságunk, a GEOVOL Kft. a bányászati hulladékot - hatóságilag engedélyezett módon - a partnerekhez is kiszállítja.

FurgonRent - 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!